Jeśli znudziła Ci się ryba w klasycznej panierce, wypróbuj coś zupełnie nowego. Filety w cieście naleśnikowym są delikatniejsze w smaku i o niebo lepsze. Polecamy ten patent na rybę – idealnie sprawdzi się na obiad.
Ciasto naleśnikowe ma delikatną i równocześnie chrupką konsystencję, a rybie mięso w trakcie obróbki kulinarnej zachowuje całą swą wilgotność. Wprost rozpływa się w ustach! Tak przygotowana ryba idealnie nadaje się na obiad czy kolację, lecz sprawdzi się także jako odżywcza przekąska. Wypróbuj sam poniższą recepturę na rybę w cieście naleśnikowym. Jest prosta i szybka w wykonaniu.
Przepis na smażoną rybę w cieście naleśnikowym
Składniki:
filety rybne – 5 szt.
mleko – 1 szklanka
mąka – 1 szklanka
jajka – 2 szt.
sól – 1 szczypta
olej – 4 łyżki stołowe
Sposób wykonania:
Na początku zrób ciasto naleśnikowe: wszystkie produkty zmiksuj na aksamitną masę o teksturze śmietany.
Filety rybne pokrój na nieduże porcje. Po chwili maczaj je w przyrządzonym cieście naleśnikowym i smaż na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Możesz też rybę wrzucić na głęboki tłuszcz i smażyć do czasu, aż się zezłoci.
Porady
Najlepiej sięgnij po rybę, z której nie trzeba wydobywać ości. Dobrze sprawdzi się mintaj czy dorsz. W identyczny sposób możesz przyrządzić mniejsze rybki, takie jak szprotki. Użyj tłustego mleka i sięgnij po olej rzepakowy. Po obróbce cieplnej rybę wyłóż na papierowy ręcznik w celu odsączenia namiaru tłuszczu.
Czym doprawić ciasto naleśnikowe?
Możesz doprawiać je np. ziołami. Dobrze sprawdzi się mielony czarny pieprz, sok z cytryny, posiekana natka pietruszki, rozmaryn czy koperek.
Z czym podawać rybę?
Rybę możesz podać z ziemniakami – w postaci puree czy frytek. Oczywiście nie możesz zapomnieć o rozmaitych surówkach i sałatkach. Świetnie pasuje tutaj Colesław.
Czytaj też: Szybkie i proste krokiety na słodko. Nie musisz już smażyć naleśników