Mocno czekoladowe ciasto w kilka minut – jest wilgotne, puszyste i lekkie jak chmurka. Wypróbuj tego przepisu, ten wypiek dosłownie rozpływa się w ustach.
Czekolada poprawia nam humor – to dzięki niej wzrasta poziom dopaminy w naszym mózgu. Dlatego tak bardzo lubimy jeść wypieki na jej bazie. Jeśli szukasz szybkiego przepisu na mocno czekoladowe ciasto, to idealnie trafiłeś – poznaj przepis, który musi poznać każdy smakosz.
Mocno czekoladowe ciasto – smakuje lepiej niż murzynek
Składniki:
» 5 jajek w temperaturze pokojowej
» szczypta soli
» 1 opakowanie cukru wanilinowego
» 250 g cukru
» 200 ml oleju słonecznikowego
» 220 g jogurtu naturalnego
» 4 łyżki niesłodzonego kakao
» 16 g proszku do pieczenia
» 250 g mąki typ 00
» dodatkowo: polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Jajka wbij do miski i dodaj szczyptę soli, cukier oraz cukier wanilinowy, następnie zmiksuj na puszystą i jasną masę. Wlej olej słonecznikowy i jogurt naturalny, wymieszaj rózgą – nie miksuj! Wsyp kakao i ponownie zamieszaj.
Do miseczki wsyp mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodawaj stopniowo do masy, następnie przelej ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około godzinę, do suchego patyczka.
Po upieczeniu polej obficie polewą czekoladową. I gotowe, smacznego!