Modra kapusta jest tradycyjnym daniem wywodzącym się z regionu Śląska, jednak w pozostałych miejscach w Polsce jest równie uwielbiana. Poniższy przepis pozwala ją przygotować szybko i sprawnie.
Kapusta modra jest ulubionym składnikiem potraw obiadowych na Śląsku. Nikt jednak nie powiedział, że nie może ona stanowić pysznego posiłku w pozostałych regionach!
Składniki:
główka czerwonej kapusty
cebula
30 ml soku z cytryny
30 ml oleju
10 g cukru
30 g rodzynek
odrobina zmielonych goździków
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści i drobno ją szatkujemy. Potem przekładamy ją do miski i solimy, a następnie odstawiamy na 10 minut. W międzyczasie zagotowujemy wodę w dużym garnku i wkładamy do niego kapustę, dodając sok z cytryny i cukier. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut.
Podczas gotowania drobno kroimy cebulę i podsmażamy ją na rozgrzanym tłuszczu, aż się zeszkli. Gotową kapustę odcedzamy przez sitko, mieszamy z cebulą i rodzynkami i doprawiamy solą.