REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaMój dziadek przechowuje tak czosnek. Warzywo jest świeże przez długie tygodnie

Mój dziadek przechowuje tak czosnek. Warzywo jest świeże przez długie tygodnie

czosnek
fot. Pixabay

Czosnek to jedno z najzdrowszych warzyw, jakie dała nam natura. Ma charakterystyczny smak i aromat, więc doskonale sprawdza się jako dodatek do różnych wytrawnych potraw. Uprawa czosnku przeważnie jest prosta, ale kłopot pojawia się po zbiorach. Sprawdź, jak przedłużyć świeżość tego warzywa.

REKLAMA

Co zrobić, aby czosnek zachował świeżość na dłużej?

Okazuje się, że na czosnek doskonale wpływa podpalenie i parafinowanie. Tuż po zbiorach skróć mu odrobinę korzenie, a następnie powoli roztapiaj wosk w kąpieli wodnej. Gdy wszystko już przygotujesz, to włóż łodygę wraz z korzeniami do rozpuszczonej parafiny – dopilnuj, aby wosk nie zawadził o główkę. Po wykonaniu zabiegu poczekaj trochę, aby wosk się zeskalił. Wtedy uformuje on coś w rodzaju bariery ochronnej przeciw pleśni. Ten trik zdradził mi dziadek.

Dwie końcówki warzywa są najbardziej podatne na wilgoć, która sprawia, że zapoczątkowuje ich gnicie. Zostaną one w pewien sposób okiełznane przed bodźcami zewnętrznymi, które wpłyną na jakość czy smak ząbków. Tak zahartowany czosnek możesz swobodnie przetrzymywać aż do momentu nowych zbiorów.

Uprawa czosnku krok po kroku

Warzywo najlepiej sadzić w rzędach o rozległości 25 cm w przerwach 7 cm. Nie straszne mu złe warunki klimatyczne czy glebowe, lecz nie w każdych rozwinie się dorodny. Na to, jak duży będzie czosnek, wpływa gatunek, jaki zasadzisz. Może być on bardziej albo mniej pokaźny. Najlepiej posadzić go w ziemiach wilgotnych, próchniczych i mało zbitych.

REKLAMA

Jeżeli podłoże na grządkach jest zbite, to je rozluźnij, a potem wyściel słomą (grubość warstwy ok. 3 cm). Dzięki temu czosnek będzie miał lepszy dostęp do wody i powietrza, a w dodatku warstwa ze słomy zatrzyma wilgoć w ziemi. Ma to znaczenie głównie latem, gdy temperatura nie spada poniżej 20°C, a woda z ziemi zaczyna parować. Metoda ta ma również swoje zalety, bo nie będzie konieczności, aby zbyt często nawadniać uprawy. Z czasem nastąpi rozkład słomy, która stanie się kapitalną odżywką dla rośliny.

Czytaj też: Zamiast wyrzucać, zaaplikuj surfiniom. To je doskonale odżywi i wzmocni

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA