Moja mama robi najlepszego murzynka. Jest obłędny w smaku, ale przede wszystkim wilgotny jak żaden inny i mięciutki. Na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej.
Murzynek to kakaowe ciasto, które musi być bardzo ciemne. Najważniejsze, by po upieczeniu wyróżniało się swoją puszystością i delikatnością. Czasem zdarza się, że wychodzi zakalec, albo jest przesuszony. Na szczęście możesz o tym zapomnieć, jeśli zastosujesz metodę mojej mamy.
Moja mama robi najlepszego murzynka. Piecze go inaczej niż wszyscy
Murzynek wg mojej mamy to prawdziwe mistrzostwo świata. Jest wilgotny, mięciutki, aromatyczny i mocno czekoladowy. Puszysty niczym chmurka. Cała tajemnica tego wypieku kryje się w sposobie pieczenia. Czas jest zdecydowanie dłuższy – ponad 2 godziny, a temperatura bardzo niska – 140 stopni. Poznaj przepis poniżej.
Składniki:
» 1,5 szklanki mąki
» 1 szklanka cukru
» 250 g margaryny
» 4 jajka
» 7 łyżek wody
» 1 łyżeczka sody
»1 łyżeczka proszku do pieczenia
» 3 łyżki kakao
» 1 cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Do garnka dodaj margarynę, cukier, cukier wanilinowy, wodę, kakao, a następnie podgrzewaj i mieszaj, aż się wszystko rozpuści. W osobnych miseczkach umieć mąkę z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia oraz z białkiem jaj. Żółtka umieść w kokilce, a następnie wymieszaj je. Białka ubij na sztywną piankę.
Gdy masa kakaowa się rozpuści i trochę przestygnie to dodaj żółtka i zmiksuj. Dodawaj mąkę stopniowo i miksuj, a potem wyłącz mikser. Dodawaj powoli pianę z białek, a następnie mieszaj delikatnie. Przelej do keksówki, a następnie piecz w 140 stopniach przez 2 godziny, do suchego patyczka. Smacznego!