Smażąc kotlety mielone lub schabowe, zazwyczaj przygotowujemy ich większą ilość, przewyższającą liczbę domowników. Co w takiej sytuacji, gdy nie wszystkie zostaną zjedzone i trzeba je zachować? Czy można je mrozić?
Pierwszym pomysłem po usmażeniu zbyt dużej liczby kotletów jest ich zamrożenie. Ten sposób konserwowania żywności wydaje się być najbezpieczniejszy i najzdrowszy. Trzeba jednak pamiętać o kilku faktach.
Nie każda żywność może być włożona do zamrażarki. Co prawda mrożenie kotletów nie wpływa na ich gotowość do spożycia, jednak obecność sporej ilości tłuszczu i panierki powodują, że podczas rozmrażania dochodzi do sporego nasiąkania wilgocią.
Znajdujący się na kotletach tłuszczu w temperaturze panującej w zamrażalniku nie ulega zamarznięciu. Z tego powodu mogą się w nim tworzyć patogeny, które mogą doprowadzić nawet do zatrucia pokarmowego.