Mamy zwyczaj przygotowywać więcej jedzenia, niż jesteśmy w stanie zjeść. Później zastanawiamy się co zrobić z resztkami? Zostawić w lodówce na później czy zamrozić? Ile można przetrzymywać resztki w lodówce a jak długo można je mrozić? Przeczytaj!
Jak informuje redakcja gazety.pl zalecenia Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych precyzują, ile czasu można bezpiecznie przechowywać jedzenie. Jeżeli przechowujemy je w lodówce, trzeba je zjeść w przeciągu 3-4 dni. Później nie będą nadawać się już do jedzenia. Zamrożone jedzenie można przechowywać do 4 miesięcy.
Dlaczego? Po kilku godzinach od ugotowania w stygnącej potrawie zaczynają się rozwijać bakterie. Dlatego ważne, aby zaraz po wystudzeniu włożyć nieskonsumowaną potrawę do lodówki. W ten sposób zostanie zahamowany proces rozwoju bakterii. Podczas zimny, kiedy temperatura na dworze jest niska, może równie dobrze wystawić potrawę na balkon lub parapet.
Jeżeli planujemy jedzenie zamrażać najlepiej robić to w specjalnie przeznaczonych do tego pojemnikach. Co ciekawe podczas odmrażania, jedzenie, należy zagotować w garnku. Po drugie, nie wolno ponownie zamrażać tego samego jedzenia!