Na czym smażyć jajecznicę? Okazuje się, że to kluczowa kwestia. Wiele osób popełnia błąd i psuje smak jajecznicy przez tłuszcz jakiego używa.
Jajecznica to przepyszny pomysł na śniadanie. Jedni lubią ją w formie kremowej, a inni wolą bardziej podsmażoną. Żadna wersja nie wyjdzie jednak smacznie jeśli będziemy smażyć ją na nieodpowiednim tłuszczu. Jaki jest najlepszy? Odpowiadamy w dalszej części artykułu.
Na czym smażyć jajecznicę? Ten tłuszcz jest najlepszy
Smażysz jajecznicę na oleju rzepakowym? Natychmiast zamień go na masło klarowane, bo to ono jest uważane za jedno z najlepszych rozwiązań. Masło klarowane ma delikatny, orzechowy smak i dzięki temu jajecznica ma piękny aromat. Jest bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak witamina A i K2. To także źródło zdrowych tłuszczów nasyconych i kwasów tłuszczowych omega-3.
Dużą zaletą masła klarowanego jest to, że przeciwieństwie do zwykłego masła, nie zawiera laktozy dlatego może być spożywane przez osoby z nietolerancją laktozy.