Chociaż przygotowywanie placków ziemniaczanych nie wydaje się trudne, to pewne czynności, takie jak np. ścieranie ziemniaków – mogą wpływać na efekty. Niektóre detale jak rozmiar oczek tarki mogą sprawić, że niezbędna może okazać się modyfikacja ilości wsypanej mąki. Dowiedz się, jak odpowiednio dopasować proporcje składników.
Na jakich oczkach najlepiej rozdrabniać ziemniaki na placki?
Ziemniaki można zetrzeć dowolnie. Aczkolwiek wybór każdego ze sposobów będzie wiązał się z potrzebą doboru należytych proporcji mąki. Tak więc np. ziemniaki ścierane na najdrobniejszych oczkach uwolnią dużo soku i niezbędne będzie dodanie większej ilości mąki albo dokładne odsączenie warzywa.
Jeśli z takiej masy usmażymy placki, będą jednolite i spójne, a nie każdy takie lubi. Osoby, które preferują potrawę z wyczuwalnymi kawałkami warzyw, powinny raczej wybrać średnie oczka tarki. Jeśli chodzi o ilość mąki wymaganej do uzyskania właściwej tekstury masy, to ta będzie mniejsza, a placki wyjdą bardziej chrupkie.
Powyższe metody rozdrabniania kartofli pozwalają też wyeliminować z receptury jajko. Natomiast starcie warzyw na dużych oczkach pozwoli uzyskać mało wilgotną masę, z której w zasadzie od razu można smażyć placki.
Jak przygotować chrupiące placki ziemniaczane?
Jeżeli chcesz, aby placki miały ciekawą, chrupiącą strukturę, zaopatrz się w mączyste ziemniaki (odmiany: Ibis, Gustaw, Bryza, Tajfun) i zetrzyj je na największych oczkach tarki. Potem wymieszaj je z mąką i resztą składników.