
Mięso mielone zwykle przerabiamy na kotlety, farsz do gołąbków czy zapiekanki. Lecz ta receptura sprawi, że na długo o nich zapomnisz. Smakowite pieczarki z mięsnym nadzieniem to genialny patent na rodzinny obiad.
Jeśli tradycyjne dania z mięsem mielonym wydają ci się nudne i masz ochotę na małą rewolucję w kuchni, zainspiruj się przepisem na faszerowane pieczarki. Te tanie i łatwo dostępne grzyby są pyszne, a ze specjalną wkładką będą po prostu rozpływać się w ustach. Przekąska zaskoczy wyglądem i smakiem wszystkich domowników i gości. Na pewno będą prosić cię o powtórkę. Na szczęście przygotowanie specjału jest bardzo proste i zajmuje mało czasu, zresztą sam sprawdź.
Przepis na pieczarki faszerowane mięsem mielonym
Składniki:
pół kilograma pieczarek
300 g mięsa mielonego
papryka
olej
pieprz i sól
natka pietruszki
oregano
100 g startego sera żółtego
Przygotowanie:
Utnij łodygi z grzybów. Blachę do pieczenia nasmaruj tłuszczem i umieść na niej kapelusze.
Do naczynia włóż mięso mielone, pokrojoną pietruszkę i przyprawy, wymieszaj. Z masy lep niewielkie kule, a potem kładź je na miseczkach pieczarek i smaruj olejem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piecz przez pół godziny. Potem wyjmij pieczarki z pieca, posyp serem i piecz do momentu, aż ten się rozpuści (przez ok. 5 minut). Smacznego.