Sałatka grecka to doskonała kompozycja świeżych letnich warzyw, oliwek i sera feta. Są osoby, które dodają do tej mieszanki sałatę – składnik, którego w klasycznej odsłonie tej potrawy nie ma. Sprawdź, dlaczego to warzywo nie powinno znaleźć się w greckim specjale.
Sałatka grecka z dodatkiem sałaty nie wszystkim będzie smakować. Z reguły do jej przyrządzenia wybiera się sałatę lodową lub masłową. Zarówno pierwszy, jak i drugi rodzaj nie pasuje greckiego przysmaku, ponadto kompozycja staje się mniej wyrazista. W poniższej recepturze nie znajdziemy sałaty. Rządzą za to inne warzywa jak ogórki, pomidory, cebula i papryka. Poza nimi także ser typu feta, oliwa i przyprawy.
Jak przygotować tradycyjną sałatkę grecką?
Składniki:
1 spory ogórek wężowy
650-750 g pomidorów, najlepiej bawole serce albo malinowych
100-150 g sera typu fety
1 średnia czerwona cebula
1 duża zielona papryka
6 łyżek oliwy z oliwek
garstka gałązek świeżego oregano (lub łyżeczka suszonego)
garść czarnych oliwek bez pestki
pieprz i sól do smaku
trochę octu z czerwonego wina
Sposób wykonania:
Warzywa umyj i pokrój w kostkę, natomiast z papryki usuń białe części i nasiona. Pomidory sparz, pozbaw skórki. Usuń także szypułki. Obierz ogórka. Z cebuli zdejmij łupinę, a następnie pokrój ją w cienkie piórka. Oliwki przekrój na pół albo wrzuć w całości. Składniki połącz w naczyniu, skrop oliwą z oliwek. Dodaj świeżo zmielony czarny pieprz, sól i oregano. Przenieś sałatkę grecką na talerze, połóż na niej cienkie plastry sera feta i skrop porcje octem z czerwonego wina. Przed serwowaniem włóż potrawę do chłodziarki na dwie godziny, smacznego.