Najlepsza potrawa z fasolki szparagowej. Pełna smaku i zdrowia

zupa z fasolki szparagowej
fot. screen Youtube / SmakowiteDania

Zupa z fasolką szparagową ma delikatny smak, cudowny zapach i mnóstwo wartości zdrowotnych. Najsmaczniejsza jest właśnie o tej porze roku, a do jej przygotowania warto użyć świeżych strączków. Warto kupić solidną porcję na targowisku. Część warto przeznaczyć na zupę, a resztę wykorzystać do zrobienia innej potrawy. Jednakże zupa jest tak pyszna, że z pewnością ugotujesz ją drugi i kolejny raz.

REKLAMA

Najlepsza potrawa z fasolki szparagowej. Pełna smaku i zdrowia

W Polsce dwie najpopularniejsze odmiany fasolki szparagowej to żółta i zielona. W tym przepisie wykorzystamy strączki w kolorze słońca. Zupa pełna różnobarwnych warzyw kusi wyglądem i zachęca do jedzenia. Gdy sezon na fasolkę się skończy, sięgnij po warzywo mrożone i ciesz się smakiem smacznej zupy nawet zimą.

Przepis na zupę z fasolką szparagową

Składniki na 4 porcje:
pół kg fasolki szparagowej żółtej,
2 udka lub kości na zupę,
5-6 małych ziemniaków,
korzeń pietruszki,
2 marchewki,
kawałek selera,
2 cebule,
100 g drobnego makaronu,
200 g śmietany 18%,
olej do smażenia,
pieprz i sól,
1/2 pęczka pokrojonej natki pietruszki.

REKLAMA

Wykonanie:
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Opłucz fasolkę, usuń końcówki wraz z ogonkami, a duże strączki przekrój.

Warzywa z włoszczyzny zetrzyj na większych oczkach tarki (marchew wcześniej obierz). Cebulę bez łupiny drobno pokrój. Zeszklij ją na rozgrzanym na patelni tłuszczu, w międzyczasie dodaj starty seler, pietruszkę i marchewkę, co chwila mieszaj.

Do sporego garnka przełóż udka lub kości i zalej je 2 litrami wody. Gotuj przez 20 minut, a później wrzuć do bulionu kartofle i oczyszczone strączki – gotuj ok. 10 minut, do czasu, aż jarzyny nieco zmiękną (pilnuj, by się nie rozgotowały).

REKLAMA

Pod koniec do garnka przełóż smażone warzywa z patelni, a także makaron – gotuj, aż zmięknie (kilka minut). Potrawę dopraw pieprzem i solą.

Musisz zupę jeszcze zabielić. Aby śmietana się nie zwarzyła, najpierw do szklanki przełóż małą porcję śmietany i wymieszaj ją z chochlą ciepłego bulionu. Wszystko przelej do zupy w garnku i zamieszaj. Gdy zacznie lekko wrzeć, od razu wyłącz gaz. Posyp ją pietruszką naciową i serwuj, smacznego.

Udostępnij:

REKLAMA