Leczo jest jednym z najlepszych sposobów na dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin. Leczo z cukinią to nie tylko witaminowa bomba, ale także pyszna propozycja obiadowa.
Wśród wszystkich możliwych propozycji obiadowych, leczo niewątpliwie zajmuje zasłużone wysokie miejsce, jeśli chodzi o aspekt zdrowotny. Poniższy przepis to udowadnia.
Składniki:
jedna duża cebula
2 duże cukinie
pomidory z puszki, lub duże świeże pomidory bez skóry
jeden bakłażan
czerwona papryka
dwie duże kiełbasy
sól
pieprz
mielona papryka ostra
zioła prowansalskie
odrobina oleju
Sposób przygotowania:
Warzywa kroimy w kostkę. W rondelku podgrzewamy olej i smażymy cebulę na złoty kolor, a potem dodajemy cukinię i bakłażana. Dusimy, aż zmiękną. Paprykę i kiełbasę kroimy w kostkę, dodajemy do rondla i dusimy. Doprawiamy wszystkimi przyprawami i mieszamy.
Pomidory sparzamy we wrzątku, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do leczo. Ponownie dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy. Wszystko dusimy pod przykryciem na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie.