Zalewajka niewątpliwie należy do zup, które wywołują w nas przyjemne wspomnienia z dzieciństwa. Poniższy przepis pozwala ją przygotować w sposób, który pozwoli zawładnąć nasze podniebienia.
W tradycji polskiej kuchni można się spotkać z wieloma przepisami na zalewajkę. Tradycyjną recepturę zna chyba każdy, a poniższy przepis pozwala na jej przygotowanie każdemu!
Składniki:
2 l wody
1/2 l żurku
700 g ziemniaków
200 g wędzonego boczku + 50 g do podsmażenia
2 cebule
3 ząbki czosnku
kilka suszonych grzybów
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1/4 łyżeczki majeranku
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju
3-4 łyżki śmietany 18%
Sposób przygotowania:
Kilka suszonych grzybów namaczamy we wrzątku. Ziemniaki z kolei obieramy i kroimy w drobną kostkę, natomiast czosnek i cebulę drobno siekamy, po czym podsmażamy je na rozgrzanym oleju. Boczek kroimy w cienkie plasterki lub kostkę. Ziemniaki wkładamy do wrzątku, po czym dodajemy boczek, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i namoczone grzyby. Gotujemy na średnim ogniu.
W drugim garnku mieszamy żurek ze śmietaną i drobno posiekanym czosnkiem. Kiedy ziemniaki będą lekko twarde, dodajemy żur. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, po czym gotujemy jeszcze przez 15 minut, aż ziemniaki będą odpowiednio miękkie.