Wiele osób decyduje się na wykonanie przetworów, aby także w trakcie zimy móc cieszyć się owocami i warzywami. Niektórych jednak, do wykonania własnych przetworów, zniechęca żmudne i długotrwałe wyparzanie słoików. Portal Garneczki podpowiada jednak, jak zrobić to praktycznie bezboleśnie!
Idealny sposób!
Najbardziej klasycznym sposobem wyparzania słoików jest oczywiście zalanie ich wrzącą wodą lub zagotowanie przez około 10 minut w garnku pełnym wody. Nieco szybszym i równie skutecznym sposobem jest wykorzystanie do tego celu mikrofalówki!
Słoiki napełniamy niewielką ilością wody, a następnie umieszczamy w mikrofali. Urządzenie ustawiamy na największą moc i włączamy je na około 2 minuty. Pamiętajmy jednak, że w mikrofali możemy wyparzyć tylko szklane słoiki. Metalowe wieczka oraz gumowe uszczelki musimy wyparzyć klasycznie, w gorącej wodzie.
Szybkie wyparzanie w zmywarce!
Wyparzenie słoików możemy także przeprowadzić w zmywarce. W urządzeniu układamy osobno słoiki, a osobno nakrętki. Następnie włączamy program na minimum 75 stopni i uruchamiamy zmywarkę bez dodawania żadnego detergentu! Po zakończeniu wyparzania w zmywarce słoiki możemy jeszcze przemyć gorącą wodą z czajnika.