Od dekad honorowe miejsce na stole świątecznym zajmuje makowiec. To ciasto wbrew pozorom nie jest karkołomne w przygotowaniu. Użycie gotowej masy makowej z puszki skraca czas pracy w kuchni do minimum. Jednak robiąc ciasta na święta dla rodziny, warto się przyłożyć i wypiek dopieścić. Wtedy nie oprze się mu żaden łasuch. Poznaj przepis na jeden z najprostszych makowców świata.
Czasami przygotowanie niepozornej rolady makowej lub seromakowca zajmuje pół dnia. Na szczęście istnieją prostsze rozwiązania – ten przepis na makowiec nie wymaga rolowania ciasta. Nie ma też potrzeby przyrządzania serowej warstwy. Wystarczy zrobić proste ciasto ucierane i posmarować delikatną masą makową z bakaliami. Wysiłek niewielki, a efekt jak ze snu.
Przepis na makowiec
Składniki:
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 puszka masy makowej z bakaliami
pół szklanki mleka
250 g masła lub margaryny do pieczenia
pół paczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru kryształu
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Masło lub margarynę utrzyj z cukrem na pulchną masę, w trakcie miksowania dodaj 1 jajko – miksuj, dodawaj etapami pozostałe jajka. Dołóż przesianą mąkę z proszkiem, ucieraj na spójne ciasto.
Tortownicę o średnicy 23 cm posmaruj tłuszczem i posyp mąką. Przełóż do niej 3/4 porcji masy, rozprowadź. Na wierzchu umieść masę makową i też rozmieść po całej powierzchni.
Resztę ciasta rozcieńcz chłodnym mlekiem, mieszaj robotem, a potem przelej na warstwę makową.
Deser wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piecz przez godzinę. Ostudź i posyp sporą ilością cukru pudru. Smacznego.