Najprostszy na świecie chlebek jabłkowy. Jest puszysty i wilgotny

chlebek jabłkowy
fot. screen Youtube / Preppy Kitchen

Chlebek jabłkowy to świetna alternatywa dla ciast czy zwykłego pieczywa. Dzięki owocom jest wilgotny, natomiast orzechy sprawiają, że przyjemnie chrupie! Wypiek ma przyjemny cynamonowy aromat, który szybko wypełni Twoją kuchnię. Chlebek jabłkowy jest łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Będzie w sam raz do popołudniowej kawy lub herbaty.

REKLAMA

Chlebek jabłkowy możesz podać także na śniadanie. Gwarantujemy, że Twoja rodzina oszaleje na jego punkcie, a Ty będziesz musiał piec go codziennie! Ciasto robi się błyskawicznie, nie trzeba nawet czekać, aż wyrośnie. Jeśli chodzi o dodatki, to możesz je modyfikować wedle własnych upodobań kulinarnych, np. dodając żurawinę zamiast rodzynek. W każdej odsłonie będzie znakomity.

Prosty przepis na chlebek jabłkowy

Składniki:
1,5 szklanki mąki
2 1/4 szklanki oleju jajka
1-2 jabłka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 szklanki kwaśnej śmietany (np. 12%, w temp. pokojowej)
1 łyżka kakao
ulubione bakalie (np. orzechy, rodzynki, daktyle)

REKLAMA

Sposób wykonania:
W naczyniu umieść cukier i jajka, miksuj przez kilka minut, aż powstanie puszysta i jasna masa. Powoli dodawaj olej, mieszając na niewielkich obrotach. Potem dodaj śmietanę i miksuj, aż składniki się połączą.

Mąkę połącz z cynamonem, kakao i proszkiem do pieczenia, przesyp do masy z jajek, miksuj do połączenia. Jabłka obierz, zetrzyj na grubych oczkach tarki, dorzuć do ciasta, wymieszaj łyżką. Ciasto możesz wzbogacić również w pokrojone orzechy czy suszone owoce (np. daktyle).

REKLAMA

Keksówkę (długość ok. 18-20 cm) wysmaruj masłem i delikatnie wysyp mąką, przełóż do niej ciasto. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do temp 180°C i piecz przez około 45-55 minut (do tzw. suchego patyczka). Chlebek jabłkowy ostudź na kratce, a później wyciągnij z formy. Fantastycznie smakuje podany z twarogiem i miodem. Smacznego.

Czytaj też: Przepis na Białkowca. Tak dobrego ciasta jeszcze nie jadłeś

Udostępnij: