Sezon na szparagi sprawia, że decyduje się na nie mnóstwo osób. Sposobów na ich przygotowanie jest co nie miara, a poniższy przepis na pyszną zupę jest jednym z najciekawszych.
Składniki:
10 sztuk zielonych szparagów
1/2 kg ziemniaków np. młodych
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu drobiowego
1/3 łyżeczki kurkumy w proszku
4 łyżki posiekanego koperku
4 łyżki posiekanego szczypiorku
200 g śmietany 18%
ser feta
Sposób przygotowania:
Ziemniaki myjemy i kroimy w kostkę, po czym podsmażamy je w garnku z masłem przez 3-4 minut. Dodajemy pokrojony na pół czosnek i smażymy kolejne 2 minuty. Dolewamy gorący bulion, dodajemy kurkumę i zagotowujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Od szparagów odłamujemy twarde i jasne końce, myjemy i kroimy na małe kawałki, po czym gotujemy przez minutę w wodzie.
Do zupy dodajemy koperek. Do miseczki z kolei wkładamy śmietanę i stopniowo dodajemy po łyżce ciepłego wywaru, wszystko mieszając. Zahartowaną misetanę dodajemy do garnka. Energicznie mieszamy i dodajemy.