REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaNajpyszniejsze ciasto marchewkowe. Ma 1 nietypowy składnik

Najpyszniejsze ciasto marchewkowe. Ma 1 nietypowy składnik

Najpyszniejsze ciasto marchewkowe
YouTube screen | Foodie Queen

Najpyszniejsze ciasto marchewkowe z nietypowym składnikiem, którego każdy zna i ma go w swojej kuchni. Idealnie podkreśla smak wypieku i nadaje pikanterii.

REKLAMA

Ciasto marchewkowe to ciasto, którego głównym składnikiem jest starta marchewka. Jest to popularny wypiek, który często jest słodki i lekko korzenny w smaku. Ale mało kto wie, że jest pewna przyprawa, która rewelacyjnie podkręca smak ciasta. Sprawdź, czy masz ją w swojej szafce kuchennej i koniecznie dodaj ją do masy marchewkowej.

Najpyszniejsze ciasto marchewkowe. Niezwykły przepis

Dodaj trochę kardamonu do masy na ciasto marchewkowe. Ma on przepiękny cytrynowo-imbirowy aromat i wyróżnia się nutą korzennego smaku. Poznaj rewelacyjny przepis.

Składniki:

» pół szklanki brązowego cukru
» 150 g cukru
» 3 jajka
» 1 łyżeczka pasty lub ekstraktu waniliowego
» 140 ml oleju słonecznikowego
» 125 g jogurtu naturalnego
» 200 g mąki
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia
» 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
» pół łyżeczki mielonego imbiru
» 1 łyżeczka cynamonu
» 1 łyżeczka kardamonu
» pół łyżeczki soli
» 250 g startej marchwi
» polewa z białej czekolady
» mascarpone + 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Cukier brązowy i zwykły wsyp do miski, a potem dodaj jajka i ubij na puszystą masę. Wlej aromat waniliowy, olej i jogurt naturalny, a potem wymieszaj. Zmiksuj i dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a potem wsyp przyprawy: gałka muszkatołowa, imbir mielony, cynamon, kardamon, sól. Całość wymieszaj delikatnie, następnie na koniec dodaj startą marchew i ponownie wymieszaj.

Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, a potem włóż do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30 minut, a następnie pozwól ostygnąć. Mascarpone wymieszaj z cukrem, a następnie po upieczeniu ciasta przekrój je na dwa blaty i posmaruj. Wierzch polej polewą z białej czekolady i udekoruj orzechami włoskimi. Jeśli nie lubisz ich obierać, to koniecznie sprawdź jak sprawić, by twarda skorupka odeszła w kilka sekund. Pisaliśmy o tym tutaj.

Smacznego!

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA