Kotlety schabowe to jedna z ulubionych potraw mięsożerców, jednak nie tylko oni, ale także wszyscy miłośnicy polskiej kuchni powinni zainteresować się nową recepturą na schabowe w obłędnej, ziołowo-piwnej marynacie. Mięso przebywające kilkanaście godzin w tej niezwykłej mieszance staje się aromatyczne i delikatne. Wypróbuj koniecznie.
Na naszej stronie już nieraz zamieszczaliśmy przepisy na idealne kotlety schabowe. Wyjaśnialiśmy też, jak długo należy je smażyć i co zrobić, aby się nie przypalały. Dziś zachęcamy, aby kawałki schabu zanurzyć w złotym trunku. Alkohol sprawi, że mięso będzie soczyste i pełne aromatu.
Przepis na wyśmienite schabowe w piwie
Składniki:
6 plastrów schabu
jajko
1 średnia cebula
pół litra jasnego piwa
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 ząbki czosnku
pieprz i sól do smaku
olej rzepakowy do smażenia
bułka tarta do obtoczenia
Wykonanie:
Przygotowanie potrawy rozpocznij dzień wcześniej wieczorem. Cebulę obierz i drobno posiekaj, natomiast czosnek przeciśnij przez praskę. Piwo powoli przelej do naczynia. Dodaj do niego czosnek, cebulę oraz zioła prowansalskie. Marynatę dobrze zamieszaj i zanurz w niej plastry mięsa. Powinny być całkowicie przykryte, następnie włóż wszystko na noc do chłodziarki. Kolejnego dnia wyjmij schab z marynaty, rozbij go tłuczkiem, a potem posyp pieprzem i solą. Jajko wbij do głębszego talerza, roztrzep za pomocą widelca. W drugim talerzu umieść bułkę tartą. Porcje mięsa maczaj kolejno w rozbełtanym jajku oraz bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z każdej strony, aż ładnie się zrumienią.