Najszybsze ciasto w 5 minut to wypiek, który pokochają wszyscy, bo jest bardzo prosty w wykonaniu i nie wymaga wielu składników. Idealne na każdą okazję, poznaj przepis.
To ciasto nazywa się tortem górskim, bo wyglądem przypomina właśnie góry, które tworzą się w trakcie pieczenia. W smaku jest przepyszne. Można podawać je również z dowolnymi dodatkami, na przykład z owocami, bitą śmietaną czy też polewą czekoladową.
Najszybsze ciasto w 5 minut – tort górski! Przepis
Składniki:
4 żółtka
4 łyżki oleju roślinnego, rumu (lub ekstraktu waniliowego) i mąki pszennej
2 łyżeczki masła
cukier puder
Przygotowanie:
Do miski wrzuć żółtka, a następnie dodaj olej roślinny, rum lub ekstrakt waniliowy. Całość zmiksuj przez 1 minutę na najszybszych obrotach, a potem dodawać stopniowo mąkę i nadal miksuj.
Blaszkę o wymiarach 18 x 28 cm posmaruj masłem. Wylej ciasto na blachę i wyrównaj powierzchnię, musi być cienka warstwa. Potem włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 4 minuty.
2 łyżeczki masła rozpuść w mikrofali. Gdy ciasto się upiecze, wyjmij z piekarnika i posmaruj je lekko roztopionym masłem, a na koniec posyp cukrem pudrem i podawaj np. z owocami i bitą śmietaną.