Klasyczny biszkopt nie jest prostym do wykonania ciastem, jak może się to wydawać. Robiąc go, powinniśmy zachować ostrożność. Łatwiejszą alternatywą dla klasycznego biszkoptu jest biszkopt z patelni, który zawsze się udaje. Jego przygotowanie jest imponująco proste – wystarczy połączyć ze sobą kilka składników, usmażyć je na patelni, a potem delektować się delikatnym i puszystym jak chmurka ciastem.
Dzięki recepturze na biszkopt z patelni można rozkoszować się słodkim smakiem aksamitnego ciasta w krótkim czasie. W porównaniu ze zwyczajnym biszkoptem z piekarnika ten właśnie pozwala zaoszczędzić dużo czasu. Ponadto ogromną zaletą ciasta z patelni jest to, że nie ma potrzeby dodawania znacznych ilości cukru. Po usmażeniu przysmak można podać np. z dżemem bądź owocami.
Biszkopt z patelni – jak go przyrządzić?
Składniki:
50 ml maślanki
4 łyżki mąki
1,5 łyżki cukru
50 ml mleka
2 jajka
1 łyżka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dość dużego naczynia, dodajemy mleko, żółtka, maślankę oraz cukier. Miksujemy ze sobą wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy. Białka ze szczyptą soli umieszczamy w zimnej misce i ubijamy robotem na sztywno. Uważnie za pomocą drewnianej łyżki bądź zwykłej szpatułki mieszamy ciasto z ubitymi białkami, ale nie robimy tego zbyt długo, bo inaczej pozbawimy masę powietrza. Na średnim palniku stawiamy patelnię, rozpuszczamy na niej masło i smażymy przyrządzoną masę biszkoptową, aż spód ładnie się zrumieni. Przewracamy ciasto na kolejną stronę i smażymy jeszcze parę minut. Smacznego.