Największy błąd podczas gotowania zupy. Pozbawia jej smaku i aromatu. Niestety popełniany jest tak często, że większość z nas nie ma nawet o tym pojęcia.
Zupa to danie, które poprzedza główne – zazwyczaj mięsne. Powinna rozgrzać nasze podniebienia swoim aromatem i smakiem. Jej przygotowanie nie jest trudne ani skomplikowane, ale wiele osób skutecznie pozbawia jej smaku. To błąd, którego warto wyeliminować.
Największy błąd podczas gotowania zupy. Psuje jej cały smak
Gdy zaczynami gotować zupę, na jej powierzchni pojawiają się burzyny – zwane inaczej szumowinami. Wielu z nas łapie wtedy za łyżkę cedzakową i wyrzuca je. Nie jest to dobry ruch. Dlaczego? Bo szumowiny to białko zwierzęce. Pod wpływem wysokiej temperatury zaczyna się ścinać. Widać wtedy charakterystyczną piankę. Nie usuwaj jej, takie białko to źródło korzystnych wartości odżywczych. To właśnie dzięki temu zupa ma niezwykły smak. Pozbawianie zupy burzyn to pozbawianie jej prawdziwego smaku.