
Napoleonka bez pieczenia to ciasto idealne w każdym calu. Jej wersja tradycyjna jest niestety dość pracochłonna, a w dzisiejszych czasach mało kto ma czas, by długo siedzieć w kuchni nad wypiekami. Jeśli jednak marzy ci się napoleonka, zrobisz ją 3 razy szybciej. Koniecznie poznaj ten niesamowity przepis.
Napoleonka w najlepszej możliwej wersji. Ten przepis to game changer
Napoleonka to połączenie krakersów, masy budyniowej i czekoladowej pianki. Powstaje błyskawicznie, a rezultaty zawsze zachwycają. Deser ten ma jednak pewną wadę. Ponieważ słodkiej pokusie trudno się oprzeć, to jedna blacha może nie wystarczyć, by obdzielić całą rodzinę.
Przepis na Napoleonkę bez pieczenia
Składniki:
– 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
– 2 torebki budyniu śmietankowego po 40 g bez cukru
– 2/3 szklanki cukru
– 1250 ml mleka (5 szklanek)
– 250 g masła lub margaryny
– 4 żółtka
– 2 łyżki cukru waniliowego
Pianka czekoladowa
– 200 g czekolady deserowej lub mlecznej
– 500 ml śmietanki 30 lub 36%
– 50 g masła
– 5 łyżek mleka
– 1,5 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
– czekolada biała do dekoracji
– 1,5 paczki solonych krakersów
Wykonanie:
Formę (25 cm x 35 cm) wyłóż w środku pergaminem i umieść słone ciasteczka. Do garnka wlej 4 szklanki mleka, dodaj oba cukry i masło, zagotuj. W drugim pojemniku połącz żółtka z budyniami, mąką i mlekiem (1 szklanką). Całość wylej na wrzące mleko, mieszaj i gotuj na gęsty krem. Wylej go na krakersy i wygładź. Umieść drugi poziom ciasteczek.
Na piankę: w kuchence mikrofalowej lub w misce nad kąpielą roztapiaj masło z czekoladą, żelatyną i mlekiem. Ostudź.
Kremówkę miksuj na sztywno, a potem dodawaj do niej czekoladę – mieszaj robotem i rozprowadź całość na krakersach. Odstaw deser do lekkiego stężenia. Potem posyp go wiórkami białej czekolady i włóż do chłodziarki na całą noc.