Jeśli jesteś uzależniony od czekolady, to oszalejesz na punkcie tego wypieku! To czekoladowe ciasto nie tylko jest rewelacyjne w smaku, ale też błyskawiczne w przygotowaniu.
Smaczne, miękkie i wilgotne ciasto z Nutellą to raj dla prawdziwych smakoszy czekolady. Ciasto jest najbardziej czekoladowe ze wszystkich jakie do tej pory jadłam. Lepsze niż murzynek, a wszystko to dzięki popularnemu kremu.
Czekoladowe ciasto z Nutellą – przepis
Składniki:
» 250 g margaryny
» 1 szklanka cukru
» 3 łyżki kakao
» 4 łyżki nutelli
» pół szklanki wody
» 4 jajka
» 2 szklanki maki
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Margarynę, cukier, kakao, nutellę i wodę podgrzewaj do rozpuszczenia i mieszaj. Zdejmij z ognia, następnie odlej pół szklanki masy – to na polewę. Do wystudzonej masy wrzuć żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, a następnie zmiksuj do połączenia składników.
Białka ubij na sztywną i białą piankę, a potem porcjami dodawaj do masy. Mieszaj delikatnie, a potem przelej masę do tortownicy 25 cm albo specjalnej foremki na babkę. Piecz w 180 stopniach przez około godzinę, do suchego patyczka. Polej gotowe, upieczone ciasto pozostałą polewą i gotowe, smacznego!