Na pierwszy posiłek przeważnie spożywamy świeże pieczywo – posmarowane albo margaryną, albo masłem. Niestety ostatnio ceny tego produktu ostro poszybowały w górę. W dodatku nie każdy ma na nie ochotę. Podpowiadamy, czym smarować pieczywo zamiast tych dwóch najpopularniejszych smarowideł. Używając np. pasty orzechowej czy awokado, urozmaicicie wasze śniadania. Będą one nie tylko zdrowsze, ale i smaczniejsze. Czym w takim razie smarować kanapki? Oto kilka najlepszych substytutów margaryny i masła.
Co zamiast margaryny czy masła?
Oliwa z oliwek
Masło czy margarynę możecie z sukcesem zamienić na smakowitą oliwę. Produkt ten doskonale sprawdzi się także w roli dodatku do grzanek. Jeśli macie taką ochotę, możecie wzbogacić oliwę o ulubione zioła.
Awokado
Owoc ten to bomba soli mineralnych i witamin. Zawiera m.in. korzystne kwasy tłuszczowe oraz przeciwutleniacze. Ponadto bogaty jest w błonnik, który przeciwdziała zaparciom i przyspiesza pracę jelit. Wobec tego awokado znakomicie sprawdzi się jako zdrowa alternatywa dla margaryny lub masła. Zanim trafi na pieczywo, powinno zostać rozgniecione widelcem. Bezbłędnie smakuje oprószone niewielką ilością soli. Jeśli chcecie podbić smak tego owocu – przygotujcie guacamole. Ta pasta rewelacyjnie urozmaici smak pieczywa.
Pasta z suszonych pomidorów
Jeżeli bardzo lubicie pomidory, to spróbujcie zrobić tę pastę. Po prostu zblendujcie suszone warzywa. Możecie dodać do nich czosnek oraz zioła, takie jak: bazylia czy oregano.
Pasta z nerkowców
Okazuje się, że świetnym smarowidłem do kanapek jest też pasta z nerkowców. W sieci można natknąć się wiele ciekawych receptur na ten orzechowy specjał. Na dodatek taką pastę można kupić w niektórych sklepach. Zawiera mnóstwo wartości odżywczych i zamieni zwykłą kromkę chleba w prawdziwy przysmak. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamiast nerkowców użyć innych orzechów (np. włoskich, laskowych czy migdałów).