To prosty i szybki do przygotowania obiad. Zapiekane polędwiczki z warzywami posmakują całej rodzinie zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Smaku dodaje ulubiony sos. Taki obiad to idealny zamiennik dla tradycyjnego smażonego kotleta.
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
½ kg ziemniaków
1 cebula
1 opakowanie mini marchewek
1 brokuł
1 papryka
3 łyżki majonezu
3 łyżki ketchupu
15 dag sera żółtego
sól
1 łyżka przyprawy do ziemniaków
pieprz
mąka do panierki
olej do smażenia
Przygotowanie zacznij od umycia, osuszenia i oczyszczenia z błonek mięsa. Polędwiczki pokrój na plastry, lekko rozbij, dopraw solą i pieprzem. Delikatnie oprósz mąka i podsmaż z obydwu stron na rozgrzanym oleju.
Później obierz i pokrój w plastry ziemniaki. Ułóż je na dnie naczynia żaroodpornego. Posyp solą i przyprawą do ziemniaków. Wstaw do piekarnika i zapiekaj w 180 stopniach przez około 25 minut.
Następnie obierz cebulę, pokrój i podsmaż na patelni. Dodaj mini marchewki, różyczki brokuła, pokrojoną paprykę. Na upieczone ziemniaki połóż mięsa, a na nie – warzywa.
Keczup wymieszaj z majonezem. Takim sosem posmaruj całość. Wierzch dania do zapieczenia posyp startym serem. Wszystko zapiekaj do momentu rozpuszczenia się sera. Smacznego!