Wyrazista w smaku, chrupiąca i aromatyczna papryka nawet w środku zimy? To możliwe. Sezon na warzywo właśnie trwa, więc możesz zabrać się z robienie przetworów. Za kilka miesięcy docenisz swoją pracę. Papryka w niepowtarzalnej zalewie jest lekko słodkawa, a wszystko dzięki 1 składnikowi. Oto przepis, który musi znać każdy domowy kuchmistrz.
Dlaczego warto zamknąć paprykę w słoikach?
Domowy przetwór jest świetnym dodatkiem do kanapek, rozmaitych potraw mięsnych czy surówek. To smakowita zakąska i alternatywna dla innych marynowanych przysmaków tj. ogórki czy grzybki.
Sekretnym składnikiem zalewy do papryki jest miód. Papryka w miodzie to prawdziwa poezja smaku. Najlepiej użyć naturalnego miodu pszczelego. Dzięki niemu papryka zyska prawdziwy miodowy posmak.
Przepis na paprykę do słoików
Składniki:
papryka w dowolnym kolorze,
biała gorczyca,
liście laurowe,
ziele angielskie.
Zalewa:
2 łyżki miodu pszczelego,
1 szklanka octu 10%,
4 szklanki wody,
2 łyżki soli niejodowanej,
1 szklanka cukru.
Wykonanie:
1. Opłucz i osusz paprykę, usuń gniazda nasienne i potnij ją na mniejsze kawałki.
2. Do szklanych naczyń wrzucaj przyprawy (na słoik o pojemności 1 litra przeznacz: 3 listki laurowe, 5 ziaren ziela i pół łyżeczki gorczycy).
3. Umieszczaj w każdym słoiku paprykę.
4. Produkty na marynatę zagotuj w rondlu i gorącą miksturą zalej przetwory. Zakręć i pasteryzuj słoiki w garnku z wodą. Gdy się zagotuje, grzej weki przez około 10 minut.