Niemieckie kotlety biją na głowę tradycyjne mielone. Są wilgotne i niesamowicie aromatyczne. Koniecznie wypróbuj tego przepisu.
Kotlety mielone uwielbia każdy, ale mało kto zna niemiecką wersję. Wyróżnia się ona niezwykłym nadzieniem serowym z masłem. W efekcie mięso jest delikatniejsze i rozpływa się w ustach. Przepis znajdziesz poniżej.
Niemieckie kotlety biją na głowę tradycyjne mielone. Przepis
Składniki:
» 1 ser topiony
» 50 g masła
» koperek
» wędzona papryka
» 500 g mięsa mielonego
» 1 jajko
» 1 cebula
» 3 łyżki bułki tartej
» 200 ml mleka
» 1 łyżeczka imbiru
» 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
» sól i pieprz
» 2 ząbki czosnku
» 2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Serek topiony wrzuć do miseczki, a potem dodaj masło, koperek posiekany i troszkę wędzonej papryki. Dobrze wymieszaj.
Mięso wrzuć do innego naczynia i dodaj jajko, startą na tarce cebulę lub bardzo drobno posiekaną, następnie wsyp bułkę tartą i wlej mleko. Dopraw imbirem, solą, pieprzem, a na koniec wrzuć czosnek przeciśnięty przez praskę. Podczas formowania kotletów, na środku umieść po łyżeczce masła z serkiem i koprem, a następnie dobrze zakryj każdą szczelinę mięsem, aby farsz został w środku.
Obtaczaj kotlety w mące, a potem smaż z każdej strony przez 7-8 minut na średnim ogniu. Smacznego! Podaj kotlety z tą surówką – przepis jest tutaj.