Nietypowy sposób przygotowania pierogów z serem. Ten przepis mocno zaskakuje!

Fot. Pixabay.com

Pierogi z serem są ulubioną wersją tego dania dla wielu Polaków. Tradycyjny sposób ich przygotowywania jest powszechnie znany, jednak poniższy sposób rzuca na to zupełnie nowe światło.

   

Wcale nie jest powiedziane, że pierogi z innym wnętrzem niż kapusta i grzyby mogą być nudne. Wręcz przeciwnie – mogą one być niezwykle ciekawe, czego dowodem jest poniższy przepis.

Składniki:

   

2 kostki masła
500 g pierogów z serem
2 łyżki miodu
4 żółtka jaj
120 g cukru
sól
3 cytryny

Sposób przygotowania:

   

Do miski wkładamy dwie kostki masła i ścieramy do niego skórkę z całej cytryny i wyciskamy sok. Doprawiamy solą i dodajemy łyżkę miodu. Mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekładamy na folię spożywczą, formujemy wałek i wkładamy do lodówki. Potem ubijamy żółtka z cukrem, ścieramy skórkę z połowy cytryny i wyciskamy sok z dwóch cytryn.

Żółtka stawiamy na małym ogniu i mieszamy, podgrzewając przez 5 minut. Po tym czasie podsmażamy gotowe pierogi na dwóch łyżkach cytrynowego masła. Gdy skórka uzyska złoty kolor, dodajemy łyżkę miodu.

Udostępnij:
     

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę