Niezwykła wersja karpatki, której musisz wypróbować. Ten przepis znały kiedyś nasze prababcie, dlatego ciasto jest obłędne w smaku i w dodatku pięknie się prezentuje wizualnie.
Takiej karpatki jeszcze nie jadłeś! Ten przepis jest fenomenalny – parzone ciasto wyrasta idealnie i jest lekko chrupkie. Masa budyniowa to prawdziwe mistrzostwo, a wszystko to za sprawą tej starej receptury, z której korzystały kiedyś nasze prababcie. Sprawdź i wypróbuj.
Niezwykła wersja karpatki – poznaj przepis
Składniki:
Ciasto:
» 130 ml mleka
» 130 ml wody
» 1 łyżka + 2 łyżeczki cukru
» 1 łyżeczka soli
» 100 g masła
» 160 g mąki
» 5 jajek
Masa budyniowa:
» 120 g budyniu waniliowego
» 700 ml mleka
» 2 żółtka
» 120 gramów cukru
» 1 cukier wanilinowy
» 250 gramów masła
» 500 gramów truskawek
» cukier puder
Przygotowanie:
Masa: do garnka wlej połowę porcji mleka, a drugą połowę wlej do naczynia, następnie dodaj budyń i wymieszaj. Do garnka z mlekiem dodaj żółtka, cukier oraz cukier wanilinowy, a potem energicznie wymieszaj i dodaj wymieszany wcześniej budyń. Zagotuj i cały czas mieszaj, aż masa zgęstnieje, następnie przelej ją do naczynia i pozwól ostygnąć. Po wystudzeniu zmiksuj z masłem.
Ciasto: mleko i wodę wlej do garnka, dodaj sól, cukier oraz masło. Gotuj na małym ogniu do rozpuszczenia masła, a gdy zacznie się lekko gotować, dodaj od razu mąkę energicznie mieszając. Mieszaj i ugniataj ciasto przez co najmniej 2 minuty – musi być zwarte i gładkie. Przełóż do szklanej miseczki i miksuj na niskich obrotach do wystudzenia! Dodawaj po jednym jajku, następnie cały czas miksuj.
Przelej masę na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 10 minut, a potem zmniejsz do 200 stopni i piecz kolejne 10 minut. Pozostaw do wystudzenia.
Gdy placek wystygnie przekrój go na pół, następnie przełóż do mniejszej blaszki. Połóż krem budyniowy, a potem poukładaj owoce lekko je wciskając w masę i połóż drugą część placka. Wierzch możesz posypać cukrem pudrem i gotowe, smacznego!
Jeśli lubisz stare przepisy to koniecznie wypróbuj przepisu na murzynka z czasów PRL, o którym pisaliśmy tutaj.