Wiśnie to ewidentny smak lata. Na straganach od pewnego czasu można zobaczyć skrzynki pełne tych owoców. Warto zaopatrzyć się w solidną ich porcję i użyć do przygotowania wyjątkowych deserów. Jeśli do głowy nie przychodzi wam żaden ciekawy przepis, dziś podsuwamy wam coś nowatorskiego. Przebojowe ciasto z wiśniami zachwyci was swoim smakiem i delikatnością.
Wiśnie to letnie owoce, z których można stworzyć różne smakołyki, jak chociażby dżem, kompot czy ciasto. Mają wyrazisty słodko-kwaskowaty smak, są więc odświeżającym dodatkiem do wszelakich słodkości. Niestety sezon na wiśnie nie trwa długo, warto więc skorzystać z okazji i użyć ich w kuchni. Zrobienie ciasta jest chyba najlepszym pomysłem. Samo przyrządzenie masy na ciasto trwa dosłownie kilka minut, pamiętajcie, aby wcześniej wydrylować owoce.
Prosty przepis na ciasto z wiśniami
Składniki:
250 g mąki pszennej
300 g wydrylowanych wiśni
100 g cukru
100 ml oleju bądź roztopionego masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
ewentualnie: cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C z funkcją góra-dół. W dużej misce ucieramy jajka z cukrem i odrobiną soli przez co najmniej 5 minut. Po uzyskaniu puszystej masy wsypujemy cukier waniliowy oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy także olej bądź masło, mieszamy starannie, aż produkty się połączą. Okrągłą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i dodatkowo smarujemy masłem. Wylewamy na blaszkę przygotowaną masę, a na samym wierzchu umieszczamy wiśnie. Ciasto pieczemy przez ok. 45-50 minut. Po upieczeniu możemy oprószyć je cukrem pudrem, smacznego!