REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaNiezwykle szybki sposób na drożdżaka z kruszonką. Będziesz zaskoczony

Niezwykle szybki sposób na drożdżaka z kruszonką. Będziesz zaskoczony

Drożdżak z kruszonką
fot. screen Youtube / Just Cook

Drożdżak z kruszonką to ciasto, które wydaje się być skomplikowane w wykonaniu. Ale z tym sposobem stanie się to o wiele prostsze i przyjemniejsze, a smak jest niesamowity. Poznaj przepis.

REKLAMA

Wystarczy tylko kilka ruchów i ciasto wędruje do piekarnika bez zbędnego wyrabiania. Cały trik polega na kolejności działań podczas przygotowywania. Na początku trzeba zrobić rozczyn z drożdży świeżych, a w czasie ich wyrastania ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Wtedy wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki, miksując mikserem ciasto. Poznaj przepis poniżej.

Drożdżak z kruszonką – szybki i najlepszy przepis

Składniki:
» pół kg mąki
» 40 g drożdży
» 3 jajka
» pół szklanki cukru
» 100 g masła
» 1 cukier wanilinowy
» pół szklanki mleka
Kruszonka:
» 100 g mąki
» 50 g cukru
» 50 g masła

Przygotowanie:
W garnku rozpuść masło w mleku na małym ogniu. Zrób rozczyn: do miski wsyp pokruszone drożdże, następnie dodaj troszkę cukru i wymieszaj. Dodaj 3 łyżki mąki i wlej trochę ciepłego mleka z masłem, a potem wymieszaj i odstaw na 10-15 minut w ciepłym miejscu. Jajka wbij do miski, następnie dodaj cukier i cukier wanilinowy oraz zmiksuj na puszystą masę przypominającą kogel mogel. Dodaj wszystkie składniki do masy: mąkę oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Miksuj lub wyrabiaj ręcznie około 5 minut, następnie odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

REKLAMA

W tym czasie przygotuj kruszonkę: do miski wsyp mąkę, cukier i zimne masło, a następnie ugnieć. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż do blachy (25 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Posyp kruszonką, a potem wstaw do piekarnika – 180 stopni na około godzinę, do suchego patyczka. Po upieczeniu możesz polać ciasto lukrem, przepis znajdziesz tutaj. Smacznego!

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA