Desery z warzywami zyskują coraz większą sławę. Ciasta marchewkowe, fasolowe czy z dodatkiem dyni zasłynęły na całym świecie. Warzywa lądują też w biszkopcie, a nawet pączkach. Jarzyn nie czuć w słodkich specjałach, ale efekt, jaki pozostawiają, już tak. Desery są zwykle wilgotniejsze, słodsze i mniej kaloryczne, a do tego dłużej świeższe. Ponadto zyskują niesamowity kolor. W cieście czekoladowym zakochasz się już po spróbowaniu pierwszego kawałka.
Ciasto czekoladowe z burakami wygryzie murzynka i brownie
Dzięki buraczkowemu purée wypiek jest wilgotniejszy, słodszy i bogatszy, jeśli chodzi o wartości odżywcze. Buraki to prawdziwa skarbnica zdrowia! Kakao i ciemna czekolada skutecznie zakamuflują smak buraków, więc nikt nie domyśli się, że ukryłeś go w deserze. Posmakuje wszystkim łasuchom, bez względu na wiek.
Po upieczeniu możesz udekorować go cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Jak zrobić czekoladowe ciasto z burakiem. Przepis krok po kroku
Składniki:
175 g mąki pszennej,
250 g buraków (obranych),
150 g drobnego cukru,
3 jajka,
230 ml oleju słonecznikowego,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
50 g kakao,
50 ml śmietanki 36%,
175 g czekolady deserowej.
Wykonanie:
Krok 1.
Buraki obieramy i gotujemy w wodzie, aż zmiękną, studzimy, a następnie miksujemy na gładką masę. Dodajemy olej, cukier i jajka w temp. pokojowej, ponownie blendujemy.
Krok 2.
Przekładamy do ciasta przesianą mąkę z proszkiem i kakao, mieszamy do połączenia. Dorzucamy ok. 10 dag pokrojonej czekolady, mieszamy.
Krok 3.
Dno okrągłej blachy (23 cm) wykładamy pergaminem i wlewamy do środka przyrządzone ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 st. C. przez ok. 45 minut (sprawdzamy wykałaczką, czy się upiekło). Po upieczeniu studzimy.
Krok 4.
Do rondelka wlewamy kremówkę, dodajemy pozostałą porcję pokruszonej czekolady, podgrzewamy na małym gazie, bez przerwy mieszając. Studzimy. Później polewamy wypiek i odstawiamy go w zimne miejsce, aby czekoladowa glazura dobrze zastygła.