Kluski śląskie to potrawa ciesząca się dużą popularnością szczególnie na południu Polski. Warto sięgnąć po ten tradycyjny dodatek w nieco odmienionym stylu. Kluski śląskie zazwyczaj robi się ze zwykłych ziemniaków. Ale te wykonane z batatów są o wiele smaczniejsze. Sprawdzą się jako świetna przekąska albo dodatek do porcji mięsa i surówki. Kluseczki o apetycznej pomarańczowej barwie skuszą każdego konesera. Poznaj przepis na kluski śląskie z batatów.
Zaskakujące kluski śląskie z batatów
W skład batatowych klusek wchodzi także jajko, mąka, sól, a także zaskakujący dodatek w postaci żółtego sera. Dzięki niemu śląski specjał zrobi prawdziwą furorę na twoim stole. Z pewnością przypadnie do gustu najmłodszym.
Przepis na kluski śląskie z batatów
Składniki:
4 jajka
3 bataty
4 łyżki maki ziemniaczanej
sól do smaku
3-4 łyżki startego sera żółtego
4 łyżki mąki pszennej
Sposób wykonania:
Bataty gotujemy w naczyniu pod przykrywką do czasu, aż zmiękną. Odstawiamy je do wystudzenia. Potem je obieramy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków albo blendujemy. Do warzyw dodajemy dwa typy mąki, starty żółty ser i jajka, doprawiamy do smaku solą. Z przyrządzonej masy tworzymy małe kulki i w każdej robimy w środku dziurkę. Kluski wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy. Gdy wypłyną, gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty, następnie wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Ugotowane kluski śląskie polewamy ulubionym sosem lub roztopionym masłem. Smacznego.