Wśród klasycznych dodatków, chociażby do kotleta schabowego nie może zabraknąć tłuczonych ziemniaków. Jeżeli znudziła ci się ich standardowa wersja, wypróbuj poniższy przepis na pyszne purée. Dodaj do ziemniaków trochę czosnku oraz chrzanu, i przekonaj się jak, odmieni się ich smak.
Nowa wersja purée nie ma sobie równych
Wbrew powszechnym opiniom ziemniaki wcale nie są tuczące – problem sprawiają wysokokaloryczne dodatki, takie jak: masło czy skwarki.
Tłuczone ziemniaki z czosnkiem i chrzanem
Co prawda, tradycyjnie tłuczone ziemniaki są smaczne, ale istnieje opcja ich udoskonalenia. Należy dodać do nich czosnek i 2 łyżeczki chrzanu. Obydwa składniki nadadzą potrawie ponadprzeciętnego aromatu. Pieczony czosnek ma konsystencję pasty i jest mniej intensywny w smaku, więc nie zdominuje smaku purée. Wszystkie składniki stworzą znakomite połączenie, które pasuje do smażonych kotletów lub pieczonych mięs.
Przepis na purée z czosnkiem i chrzanem
Składniki:
500 g ziemniaków
oliwa
150 ml mleka
1 główka czosnku
2 łyżeczki chrzanu
pieprz
sól
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Odetnij górną część z czosnku, skrop go odrobiną oliwy, dopraw solą i pieprzem, a potem wstaw do piekarnika na pół godziny. Następnie wyciągnij i ostudź.
Zabierz się za ziemniaki – starannie je umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Zalej je wodą, dodaj sól i ugotuj, Odcedź je z wody i znowu przełóż do garnka. Poczekaj trochę, aż trochę odparują. Podziel czosnek na ząbki i pozbaw je łupin. Rozgnieć kartofle tłuczkiem, dodaj do nich czosnek, mleko, chrzan i całość dobrze ugnieć i wymieszaj. Purée serwuj na ciepło. Smacznego.