Ziemniaki to uniwersalny produkt, który naszej diecie występuje praktycznie codziennie. To świadczy o tym, że wytwarza się masa obierek, których szkoda wyrzucać. Z tego powodu postanowiliśmy niżej pokazać zaskakujące metody na użycie ich w kuchni. Dzięki nim stworzysz z obierek coś unikalnego i naprawdę pysznego, a przy okazji nic się nie zmarnuje.
Co przygotować z obierek ziemniaków?
Pierwszym pomysłem, jaki przychodzi nam do głowy, jest zrobienie z obierek tradycyjnych chipsów. Można nadać im różne smaki, poprzez właściwe doprawienie. Takie domowe chipsy są chrupiące i stanowią kapitalną przekąskę. Niektórzy obierki też zapiekają z dodatkiem śmietany i sera. Taka potrawa syci i wygląda bardzo kusząco.
Obierki z ziemniaków mogą służyć także do przyrządzenia bulionu warzywnego. Wystarczy ugotować je w wodzie z przyprawami i resztkami innych jarzyn. Po zredukowaniu taki wywar można stosować do przyrządzania esencjonalnych sosów.
Nietypowa bułka tarta
Kolejnym rewolucyjnym pomysłem jest spożytkowanie obierków, jako alternatywy dla klasycznej bułki tartej z pieczywa. Panieruj w niej kawałki mięsa – ich smak nieźle cię zaskoczy. Jeśli natomiast błyskawicznie usmażysz same obierki w odpowiednio rozgrzanym głębokim oleju, a potem z lekka posypiesz je pieprzem i solą, otrzymasz chrupiące uzupełnienie do sałatek i zup. Gdy robisz farsz do pierogów, tart czy krokietów, spróbuj zmiksować dopiero co pozyskane z oczyszczonych kartofli obierki i wrzucić je do masy. Stąd niskim kosztem zwiększy się jej objętość.