Surówka to nieodłączny dodatek do obiadu. Istnieją dziesiątki receptur na różne warzywne przysmaki. Dziś sięgniemy po przepis na surówkę z selera korzeniowego, w której zagoszczą także rodzynki. Jej przyrządzenie zajmuje kilka chwil.
Od dawna wiadomo, że porcja zdrowych warzyw w codziennym menu jest bardzo ważna. Surówka z selera to świetny wybór. Nikt nie będzie w stanie się jej oprzeć, a specjał natychmiast zniknie z talerzy.
Seler korzeniowy i rodzynki to zestaw niemal idealny. Efekt takiej kombinacji pozostanie na długo w naszej pamięci. Z poniższą recepturą poradzi sobie chyba każdy. Dodatkowym atutem jest fakt, że surówkę robi się niemal błyskawicznie. Zatem, jakie produkty musimy przygotować?
Składniki:
45 g rodzynek
jabłko
korzeń selera
cukier
cytryna
45 g jogurtu naturalnego
20 g majonezu
Sposób przygotowania:
Na początku obierz jabłko i selera korzeniowego. Z jabłka usuń gniazdo nasienne i oba produkty zatrzyj na tarce o dużych oczkach. Rozdrobnione składniki skrop szybko sokiem z cytryny. Do miseczki wsyp rodzynki i zalej je wrzątkiem, po czym odstaw na kilka minut. Następnie wyjmij je z wody i pozwól im ostygnąć. Dorzuć rodzynki do jabłka i selera. Całość uzupełnij o jogurt naturalny i majonez. Surówka jest już prawie gotowa, wystarczy tylko doprawić ją odrobiną cukru, soli i pieprzu do smaku.