Mazurek czekoladowy to prawdziwa uczta nie tylko dla podniebienia, ale także dla oka. Jego bajeczne, koronkowe zdobienie sprawia, że ciasto samo w sobie jest wspaniałą wielkanocną dekoracją. Sprawdź, jak je przygotować.
Mazurek to niepowtarzalne ciasto, którego pochodzenie nie jest owiane tajemnicą, lecz autentyczna historia tego specjału nie została do końca sformułowana. Najprawdopodobniej pierwszy przepis na mazurka powstał w Turcji. Wielkanocne ciasto z czasem zachowało się również w polskiej tradycji, a najlepszy przepis na czekoladowy przysmak znajdziesz poniżej.
Mazurek czekoladowy – przepis
Składniki:
na kruche ciasto:
cukier puder – 10 dag
masło – 20 dag
żółtka – 3 sztuki
sól
mąka – 30 dag
na masę:
żółtka – 2 sztuki
kakao 4 dag
mleko – 4 łyżki stołowe
cukier – 15 dag
cukier waniliowy
masło – 15 dag.
Przygotowanie:
Wyrób kruche ciasto, możesz to zrobić ręcznie albo za pomocą miksera. Powstałą masę owiń folią i umieść w lodówce na 30 minut. Później rozwałkuj ciasto i wyłóż nim blachę – powinna być wysmarowana masłem i posypana bułką tartą. Z małej porcji ciasta zrób warkocz, potem udekorujesz nim ciasto dookoła. Piecz ciasto przez ok. 20 minut w temperaturze 180°C, później je ostudź.
Przyrządź masę: do średniego garnka dodaj cukier, kakao i mleko. Wszystko gotuj na małej mocy ognia, czasem mieszając. Gdy krem nieco zgęstnieje, dodaj żółtka i cały czas mieszaj. Masę wylej na ciepły spód i odstaw do stężenia. Mazurek wielkanocny nie tylko masa i kruche ciasto, ale także dekoracja. Ciasto możesz ozdobić domowym lukrem z rękawa cukierniczego albo za pomocą specjalnego długopisu. Wzorami mogą być bazie, baranek lub koronkowe tło. Z masy cukrowej możesz wykonać barwne pisanki bądź inny wzór.