
Zupa pomidorowa to klasyczne potrawa, którą uwielbiają wszystkie pokolenia. Rozgrzewa, wspaniale pachnie i jest łatwa w wykonaniu. Istnieje opcja, by nadać jej jeszcze więcej smaku – wystarczy urozmaicić ją o 1 składnik. Odkryj, jak za sprawą cukru zupa może osiągnąć perfekcję smaku.
Cukier w zupie pomidorowej
Zazwyczaj zupę pomidorową przyprawiamy tylko standardowymi przyprawami, czyli czarnym pieprzem i solą. O cukrze nawet nie myślimy, a szkoda. Ten składnik zwykle utożsamiamy z deserami, ale w niektórych daniach wytrawnych (np. ketchupie, sosach, konserwach) też pojawiają się słodkie kryształki. Wzmacniają ich smak i są również świetnym konserwantem.
Nie ma co ukrywać, pomidory lubią cukier i ten składnik dobrze odnajdzie się w zupie. Przełamie lekko jej kwaśny smak, a potrawa zyska łagodniejszy charakter. Przyprawę należy wsypać do gorącego bulionu. Wtedy szybciej się roztopi.
Jak przygotować pyszną zupę pomidorową?
➲ Bazą do zupy może być rosół drobiowy, wywar na kościach albo dobry bulion jarzynowy.
➲ Pomidorową można zabielić: śmietaną, jogurtem, mascarpone lub mleczkiem kokosowym.
➲ Zupę można serwować z ryżem, makaronem, grzankami, kaszą, a nawet groszkiem ptysiowym.
Czytaj też: Zupa pomidorowa od Darii Ładochy. 2 dodatki podkręcą jej smak