Koniec z rozgotowanymi na papkę płatkami owsianymi. W tym przepisie nie musisz ich wcale gotować, wystarczy, że wrzucisz je na patelnię i chwilę podgrzejesz. Potem możesz dodawać kolejne składniki.
Dlaczego warto jeść płatki owsiane?
Płatki owsiane są bardzo zdrowe. Są źródłem błonnika i beta-glukanów, które wspierają gospodarkę lipidową, przeciwdziałają zaparciom i obniżają stężenie glukozy we krwi. Już jedna porcja płatków szybko zaspokoi głód i zapewni długotrwałe uczucie sytości.
Wystarczy użyć trochę wyobraźni, aby stworzyć niezwykle zdrowe i sycące śniadanie, które doda nam energii i to na cały dzień. Jak przygotować owsiankę w ekspresowym tempie?
Przepis na zdrową owsiankę w 3 minuty
Składniki:
łyżka jogurtu
płatki owsiane
borówki albo jagody podgrzane na wodzie
1 banan skropiony sokiem z limonki
nasiona kopru dla nadania aromatu
woda różana
wiórki kokosowe
mango
Sposób przygotowania:
Płatków owsianych wcale nie musisz zalewać wodą lub gotować. Będą zdecydowanie smaczniejsze, jeśli przez moment podgrzejesz je na patelni, a następnie dodasz trochę aromatycznych dodatków – idealnie sprawdzą się wiórki kokosowe i nasiona kopru włoskiego.
Do owsianki możesz dodać też owoce leśne – dobrą opcją są zasobne w witaminy borówki bądź jagody, które zmniejszają poziom cukru we krwi. Zalane wodą różaną i chwilę podgrzane na patelni, świetnie łączą się z zimnym jogurtem. W owsiance nie może też zabraknąć mango i cząstek banana – najlepiej wybierz niezbyt dojrzały owoc o lekko zielonkawej barwie, który ma dużo mniej cukru. Na koniec skrop go jeszcze sokiem z limonki. Owsianka w tej niecodziennej wersji nadaje się do zjedzenia. Jeżeli chcesz, aby była jeszcze lepsza, dodaj do niej trochę miodu.