![pączki budyniowe](https://shareinfo.pl/wp-content/uploads/2025/02/paczki.jpg)
Kilka minut w kuchni, chwila smażenia i pączki można podawać. Do ich przygotowania nie trzeba wyszukanych składników – wystarczą podstawowe, które ma w kuchennej szafce każda gospodyni. Bazą pączków jest budyń, a samo ciasto pięknie wyrasta bez drożdży. Pączki robi się łatwo i szybko, a wychodzą tak, że palce lizać.
Pączki to kultowy specjał, bez którego trudno wyobrazić sobie karnawał. W tym roku święto pączka przypada 27 lutego. W Tłusty Czwartek z pewnością wiele osób popędzi rano do cukierni, ale przecież przepis na domowe słodkości to banał. Karnawał jeszcze się nie kończy, więc do tego czasu zrobisz mini pączki budyniowe co najmniej kilka razy. Są tak dobre, że znikają w jeden dzień.
Czytaj też: Szarlotka po holendersku. Robi furorę wszędzie, gdzie się pojawi
Przepis na mini pączki budyniowe
Składniki:
1 torebka budyniu waniliowego
400 ml mleka
2 jajka
2-3 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu spirytusowego
odrobina soli
Wykonanie:
Budyń ugotuj według wskazówek na opakowaniu (możesz użyć wody zamiast mleka), ostudź. Do zimnego budyniu dodaj 2 jajka i wymieszaj, a następnie wsyp oba cukry i mieszaj wszystko. Czas na mąkę. Możesz ją przesiać przez sitko. Dodaj jeszcze ocet, sól i proszek do pieczenia, mieszaj na jednolite ciasto. W garnku rozgrzej olej. Pączki formuj przy pomocy łyżki. Pobieraj porcje ciasta i smaż na złoty kolor z każdej strony. Umieszczaj je na ręczniku kuchennym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.