Pączki Magdy Gessler cieszą się ogromną popularnością i to nie tylko podczas karnawału, ale przez cały rok. Jeżeli jesteście ciekawi, jak smakują, możecie odwiedzić lokale, w których są sprzedawane albo przygotować je samodzielnie w domu. Przepis od popularnej restauratorki sprawdzi się znakomicie na Tłusty Czwartek.
Poniższa receptura to bogactwo składników wysokiej jakości. Od mąki najwyższej klasy, po świeże jajka i domowy lukier – wszystko to sprawia, że z prostego na oko przepisu na popularne łakocie można stworzyć prawdziwy rarytas.
Pączki od Magdy Gessler – przepis
Składniki:
30 jajek
2 kg mąki szymanowskiej
300 g cukru
0,5 l mleka
2,5 kg konfitury z róży
500 g masła
pół łyżeczki soli
100 g kandyzowanej skórki pomarańczy
2 opakowania cukru waniliowego
100 g świeżych drożdży
smalec do smażenia – 2,5 kg
500 g domowego lukru
Przygotowanie:
Podgrzej mleko z cukrem. W ciepłym płynie rozpuścić drożdże. Mieszaj i dodawaj szklankę mąki. Ciasto powinno urosnąć. Jajka (10 całych sztuk) oraz żółtka (z 20 pozostałych) zmieszaj z cukrem waniliowym, cukrem (200 g) i solą. Podgrzewaj składniki do temp. nieprzekraczającej 35°C. Zaczyn drożdżowy wymieszaj z masą jajeczną, wszystko przelej do 1,2 kg mąki. Wyrabiaj do czasu, aż masa stanie się gładka (dodaj tyle mąki, aby nie kleiła się do rąk). Ciasto połóż w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po upływie 30 minut wyrabiaj je jeszcze dwa razy. Później podziel ciasto na 2 części, uformuj rulony i pokrój je na niewielkie części.
Kawałki uformuj ręcznie, na każdy placek nakładaj konfiturę, zawiń i stwórz okrągłą kulę. Umieść wszystkie pączki na blasze, przykryj ściereczką i poczekaj 45 min, aby jeszcze urosły. Pączki połóż tak, aby punkt zlepienia przylegał do blaszki. Smaż je partiami na rozgrzanym smalcu (o temp. 180°C) z dwóch stron, aż się zarumienią. Wyjmij je z tłuszczu, odsącz na ręcznikach papierowych, a gdy ostygną oblej je domowym lukrem i posyp skórką z pomarańczy.