Pączki z ziemniaków warto przygotować nie tylko z okazji zbliżającego się tłustego czwartku. Wersja pączków z ziemniakami sprawia, że po usmażeniu są dużo bardziej wilgotne niż tradycyjne, a ciasto rośnie jak szalone! Przedstawiamy najlepszy przepis na pączki ziemniaczane z książki kucharskiej z lat 60. Koniecznie wypróbuj!
To najlepszy i sprawdzony przepis na pączki z ziemniaków, które zaskoczą wszystkich swoim smakiem. Pochodzi z książki kucharskiej z roku 1962, dlatego jest niepowtarzalny i smaczny. Nie znajdziesz go na innym portalu! Pączki są po usmażeniu bardzo wilgotne, puszyste i mięciutkie, a wszystko to za sprawą startych ziemniaków.
W połączeniu z drożdżami sprawiają, że ciasto dosłownie rośnie w oczach, dlatego te pączki nie wymagają także dużego wkładu naszego czasu. Trzeba je szybko formować i wrzucać do oleju, bo inaczej mogą się rozpadać. Ich smak jest obłędny – oto przepis!
Pączki z ziemniaków – najlepszy przepis z 1962 roku
Składniki:
» 800 g ziemniaków – około 1 kg
» 20 g masła
» 80-100 g mąki
» 2 jajka
» 2 łyżki gęstej śmietany
» 10 g świeżych drożdży
» szczypta soli i pieprzu
» smalec lub olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj i ugotuj razem ze skórką do miękkości – 20 minut. Po tym czasie odstaw je do przestudzenia, a następnie obierz ze skórki i zetrzyj je na tarce o najdrobniejszych oczkach. Starte ziemniaki włóż do lodówki na 15 minut, aby je schłodzić.
Świeże drożdże pokrusz do miski i dodaj śmietanę, a potem dokładnie wymieszaj. Wyjmij ziemniaki z lodówki, następnie dodaj drożdże ze śmietaną, jajka, sól i pieprz oraz mąkę. Wszystko utrzyj na gładką masę i bardzo szybko formuj okrągłe pączki – kulki większe od orzecha włoskiego. Wrzucaj na rozgrzany tłuszcz i smaż, aż pączki się zarumienią i będą gotowe.
Po usmażeniu odstaw je np. na kratki aby odsączyć z nich nadmierny olej.
Możesz je podawać na słodko z lukrem, który samodzielnie przygotujesz w domu lub posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Lubisz pączki z dziurką? Jeśli tak to wypróbuj smacznego i prostego przepisu na pączki, które smakują lepiej niż z piekarni.