Chrupiąca panierka wokół mięs, ryb czy nawet warzyw jest czymś, co dla wielu osób stanowi najlepszą część potraw. Okazuje się, że zamiast bułki tartej można do jej przygotowania użyć innych składników, które zapewnią znakomity smak.
Odpowiednio przygotowana panierka może sprawić, że danie będzie znacznie smaczniejsze i będzie się wykazywać głębszym aromatem. Radio Zet proponuje trzy rodzaje panierki, oprócz bułki tartej, z której można przyrządzić tą pyszną ,,otoczkę”.
Do panierowania bardzo dobrze sprawdza się mąka. Odpowiednia będzie zarówno razowa, jak i nawet ryżowa. Wystarczy obtoczyć w niej nasz produkt, a następnie wymoczyć go w roztrzepanym jajku.
Dużą popularnością, zwłaszcza w przypadku kotletów schabowych czy mielonych cieszy się panierka z płatków kukurydzianych. Co jednak najlepsze, pasuje ona również do ryb czy warzyw. Płatki wystarczy pokruszyć i zamoczyć w jajku.
Niezależnie od produktu, z którego przygotowujemy panierkę, warto do niej również dosypać drobno posiekany parmezan. Nie dość, że danie otrzyma w ten sposób więcej wyrazistości, to dodatkowo panierka będzie znacznie bardziej chrupiąca.