Z młodych warzyw zrobisz wybitną surówkę. Jest idealnym dodatkiem do obiadu, jak i samodzielną przekąską. W jej skład wchodzi marchewka i cukinia, czyli samo zdrowie. Soczyste warzywa wspaniale się uzupełniają, zarówno kolorystycznie, jak i smakowo. A dodatek w postaci sosu nadaje mieszance smakowitości. Sprawdź przepis na jedną z najbardziej udanych sałatek. W tej orientalnej wersji smakuje genialnie.
Nie masz ochoty na mizerię? W takim razie przygotuj inną, równie prostą kompozycję. Zestaw składa się z młodej marchewki, cukinii i wieloskładnikowego sosu. Ten ostatni przyrządza się z miodu, oleju, sosu sojowego i octu jabłkowego. Ma wyraźny smak, co jest bardzo pożądane w przypadku tej mieszanki. Pomarańczowy korzeń jest lekko słodki, a cukinia – neutralna w smaku, więc dobry sos jest tu na wagę złota.
Przepis na surówkę z marchewki i cukinii
Składniki:
2 marchewki
1 średnia, młoda cukinia
1 ząbek czosnku
3 łyżki octu jabłkowego bądź ryżowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżka sosu sojowego
pieprz i sól
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka sezamu
natka pietruszki bądź kolendra
Wykonanie:
Obieramy marchewki i kroimy w paseczki albo ścieramy na większych oczkach tarki. Podobnie postępujemy z cukinią. Obieramy czosnek i mielimy w prasce.
W słoiczku robimy sos z miodu, octu, oleju, sosu sojowego i czosnku. Dodajemy pieprz i sól do smaku, zakręcamy pojemnik. Dobrze potrząsamy, by wszystko się ze sobą połączyło.
Marchewkę i cukinię umieszczamy w misce, zalewamy sosem i mieszamy.
Na suchej patelni podprażamy ziarna sezamu, a potem przekładamy do sałatki. Myjemy i osuszamy natkę. Drobno ją kroimy, a potem oprószamy surówkę i od razu podajemy, jednak lepiej wstawić ją na 30 min do chłodziarki, aby składniki się ze sobą lepiej przegryzły.
Wskazówki:
Sałatkę można wzbogacić o czerwoną paprykę czy ogórka. Natomiast fani słodkich smaków mogą dodać do mieszanki więcej miodu.