Omlet zazwyczaj serwujemy na śniadanie. Możemy go podawać zarówno na słodko, jak i wersji wytrawnej. Karol Okrasa stawia na słodki wariant tego śniadaniowego klasyka. Omlet z jego receptury zrobisz łatwo i szybko. Aby uzyskać wyjątkowo puszysty placuszek, kluczowa jest jedna czynność w trakcie przyrządzania. Prześledźcie ten przepis krok po kroku, a nie pożałujecie.
Jeśli do głowy nie przychodzi wam żaden pomysł na sycące śniadanie na słodko, to mamy coś dla was. Zachęcamy do przygotowania omleta z receptury Karola Okrasy. Trik z ubitymi białkami nada mu niesamowitej puszystości.
Przepis Karola Okrasy na puszysty omlet
Składniki:
mąka – 10 – 15 g
śmietana gęsta – łyżka
jajka – 2 sztuki
jogurt naturalny (gęsty) – 2 łyżki
proszek do pieczenia – odrobina
powidła śliwkowe (lub inna konfitura czy składnik) – 2 łyżki
olej do smażenia
sól do smaku (oraz do ubicia białek)
Sposób wykonania:
Oddzielamy białka jaj od żółtek. Te pierwsze ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, a żółtka łączymy za pomocą trzepaczki z mąką, śmietaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy ze sobą ubitą pianę i masę z żółtek. Ciasto umieszczamy na zimnej, natłuszczonej patelni i smażymy na niewielkim płomieniu do chwili, aż lekko się zetnie. W tym momencie wkładamy omlet do piekarnika i pieczemy go na złoty kolor w temperaturze 180°C. Karol Okrasa proponuje, aby gotowy placuszek posmarować powidłami i polać jogurtem. Smacznego.