Raz na jakiś czas warto wprowadzać urozmaicenia do swojego jadłospisu. Jednym z nich są gołąbki z mielonym mięsem i kolorową papryką. Warzywo nadaje potrawie chrupkości, koloru oraz wzbogaca jej smak. Danie rozkrojone na pół pięknie prezentuje się na talerzu.
Gołąbki są tak popularne w naszym kraju, że absolutnie nikomu nie trzeba ich przedstawiać. Specjał ma też swoje minusy – przyrządzany od lat w taki sam sposób, mógł co niektórym się już znudzić. Aby powtórnie odczarować ich smak, wcale nie musimy całkowicie modyfikować przepisu – wystarczy, że dodamy do nadzienia trochę słodkiej czerwonej papryki, a odbiór potrawy będzie nad wyraz udany. Gołąbki w takiej odsłonie są smakowite, a ich wygląd zachęca do zjedzenia.
Gołąbki z czerwoną papryką – przepis
Składniki:
125 g suchego ryżu
400 g mielonego mięsa
1 papryka
5 dużych liści kapusty
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 jajko
3 łyżki prażonej cebuli
garść siekanej natki pietruszki
pieprz
cukier
sól
olej
Wykonanie:
Na początku sparzamy liście kapusty we wrzątku, aby zmiękły i stały się bardziej plastyczne. Odcinamy zgrubiałe elementy i lekko solimy od wewnątrz. Ryż gotujemy al dente i odstawiamy do wystudzenia. Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne, siekamy ją w drobną kosteczkę. Kroimy też pietruszkę. Do naczynia przekładamy mięso, dodajemy ryż, prażoną cebulę, paprykę, jajko i natkę. Mieszamy farsz, doprawiamy pieprzem, solą i umieszczamy go w liściach kapusty, na końcu zawijamy gołąbki. Układamy je w większym garnku, podsmażamy delikatnie na oleju i zalewamy je ciepłym wywarem. Gotujemy pół godziny. Pod koniec gotowania dodajemy cukier, koncentrat pomidorowy, pieprz i sól. Danie podajemy jeszcze ciepłe.