Mięso mielone jest częstym gościem na polskich stołach. Nierzadko są wykorzystywane do gołąbków czy kultowych kotletów mielonych. Problematyczna dla niektórych może być kwestia jego rozmrażania. Jeden sposób jest zdecydowanie najlepszy spośród wszystkich.
Jeśli kupujemy mięso mielone na zapas, warto pamiętać, że sekretem jego odpowiedniego mrożenia jest przełożenie go do torebek strunowych. Po wypompowaniu z nich powietrza możemy być pewni, że będzie w dobrym stanie.
Warto jednak wiedzieć, że każdą taką torebkę strunową należy ułożyć jedną na drugiej na płasko. W ten sposób zaoszczędzimy miejsce, a ponadto znacznie szybciej będziemy mogli je rozmrozić.
Dobrym sposobem na rozmrożenie mięsa mielonego jest również włożenie torebki strunowej do miski z zimną wodą. Warto również pamiętać, aby nie doprowadzić do przedostania się jej do torebki.
Jeśli włożylibyśmy mięso do ciepłej wody, zacznie się ono ścinać, co będzie skutkować utratą smaku. Ponadto takie warunki spowodują szybsze namnożenie się bakterii, co z kolei może doprowadzić do zatrucia pokarmowego.