Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się nad tym, czy właściwe przechowujesz pieczarki, to koniecznie przeczytaj ten artykuł. Okazuje się, że większość ludzi robi to nieprawidłowo. Zdradzamy jeden praktyczny trik, dzięki któremu pieczarki będą świeże przez długi czas.
Wśród wszystkich rodzajów grzybów uprawianych na świecie niekwestionowanym liderem są pieczarki. Mimo że niektóre osoby uważają je za bezwartościowe, to badania naukowe wskazują, że jest zupełnie odwrotnie. Niepozorne grzyby są bogactwem witamin z grupy B oraz substancji biologicznie czynnych. Dowiedz się, jak je przechowywać, aby cieszyć się ich smakiem jak najdłużej i sprawdź, jakie potrawy z ich wykorzystaniem można przyrządzić.
Przechowywanie pieczarek
Aby jak najdłużej cieszyć się smakiem tych wartościowych grzybów, wypróbuj jeden praktyczny trik. Po zakupie pieczarek wyjmij je z plastikowego pojemnika i przełóż do torebki papierowej. Grzyby zabezpieczone w ten sposób włóż do lodówki. W optymalnych warunkach i dobrze zapakowane mogą przetrwać nawet 7 dni.
Do czego użyć pieczarek w kuchni? Kilka pomysłów
Białe i brązowe pieczarki można z sukcesem wykorzystać jako dodatek do zapiekanek, pizzy, nadzienie do pierogów, bazę do sosów czy farsz do naleśników. Te zdrowe i niskokaloryczne grzyby doskonale sprawdzą się w diecie ludzi dbających o smukłą sylwetkę.